Back to all Post

Restauratie historische Landauer

Op dit moment wordt rijtuig de Landauer van kasteel Middachten gerestaureerd. Weliswaar heeft het rijtuig de tijd overleeft, maar roest, motvraat, scheuren en vooral vroegere restauraties maken het tot allesbehalve toonbaar. Om het verhaal compleet te maken zijn naast de Landauer ook een aantal tuigen in het restauratieplan opgenomen.

Restauratie Landauer

Door bijna een eeuw stil te hebben gestaan is het rijtuig scheef gezakt. Dit is dan ook het eerste probleem dat inmiddels in de werkplaats is aangepakt. Uitlijnen en uitbalanceren horen tot het meest basale onderhoud voor een lang autoleven. Bij een rijtuig is dat niet anders. Zelfs als museumstuk gaat dit het langst mee, wanneer het in balans is.

Verder is het kapotte fluitje, waarmee de passagiers communiceerden met de koetsier op de bok, nog de minste zorg. Het zijn vooral de vlekken die aan de rechterzijde en de achterkant van de kast zijn ontstaan door een poging om de oude vernis te verwijderen, die een nieuw team van restauratoren voor een uitdaging gaan stellen.

Restauratie tuigen

Tuigenmakerij Van Rijs is inmiddels gestart met de restauratie van een vierspan- en een tweespantuig. Oud leer knapt vroeg of laat en dat kan levensgevaarlijk zijn. Al is een tuig nog zo goed gemaakt, uiteindelijk valt het leerwerk in kruimels uit elkaar en vergaat het oude katoengaren.

Bij de restauratie wordt gekozen voor de middenweg: alleen het noodzakelijke vervangen. Een frontdeelriempje dat echt is vergaan bijvoorbeeld of een ontbrekend kopstuk. De eisen van Van Rijs zijn om niet af te wijken van het originele model en het stikwerk met de hand te doen. Het oude leer dat veilig genoeg is krijgt een lik vet om soepel te blijven. En eventueel als het droog is een beetje Prestolin olie, maar niet te veel, anders verliest het aan sterkte.

Compleet verhaal

De bedoeling is om zowel de Landauer als de tuigen te restaureren als museumstukken die incidenteel te gebruiken zijn. Begin 2021 moet de restauratie zijn voltooid. Kasteel Middachten wil de Landauer en de tuigen aan een breder publiek laten zien, op de plaats waar het al bijna anderhalve eeuw geleden door de Arnhemse rijtuigfabriek Henrich & Veth is afgeleverd. Daar in het koetshuis gaat het zijn verhaal vertellen als onderdeel van het ‘ensemble’ van de adellijke familie Van Aldenburg Bentinck.

Mogelijk gemaakt door

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard CultuurfondsMondriaan Fonds, Frans Mortelmans Stichting, Ludovica, RDO Balije van Utrecht en Kasteel Middachten. De Stichting Hippomobiel Erfgoed begeleidt de uitvoering en verzorgt de communicatie.

Add Your Comment

Adres

Postadres: Landgoed Middachten 3
6994 JC  De Steeg
+31 (0)26 – 495 21 86
info@middachten.nl

Parkeren: parkeerplaats Smidsallee, 6994 BJ De Steeg
Bereikbaarheid OV: Buslijn 43, vanaf NS-stations Arnhem, Dieren of Rheden.

Openingstijden

De tuinen zijn geopend van juni t/m september van woensdag t/m zondag, 12.30 – 16.30 uur.
Het kasteel is te bezoeken van juni t/m september op zondagen van 13.00 – 16.00 uur.

Nieuwsbrief

Het gebruik van drones op het landgoed is niet toegestaan

Landgoed Middachten – De Steeg © 2022. Alle rechten voorbehouden.